Medvetna val

Medvetna val

Illustrera Stellans magnifika bok Medvetna val

I december 2015 gick jag med i BNI Öresund och fick lära känna Stellan Nordahl, ledarskaps – och kommunikationskonsult på Kvadrat. Under våren 2016 berättade Stellan att han var igång med att skriva en bok och efter några timmars djupdykning och samtal kom vi fram till att jag skulle kunna åta mig uppdraget att illustrera Stellans magnifika bok Medvetna val.

Stellan Nordahl, tillsammans med sju medförfattare, visar på ett inspirerande sätt i boken hur medvetna val-modellen kan hjälpa dig inom en rad olika områden: Personliga värderingar – Cesar Ojeda, Hälsa och välmående – Fiffi Boman, Livssyn – Fredrik Hultman, Skola och lärande – Helena Roth, Ledarskap – Stellan Nordahl, Verksamhetsutveckling – Anders G Häggkvist, Organisationskultur – Stellan Nordahl, Politik och samhälle – Dominic Venter, Kreativitet – Stellan Nordahl, Helena Roth, Anders G Häggkvist och Alvin Nordahl

Att illustrera Stellans och hans medförfattare, i många fall abstrakta tanker och modeller var en kreativ utmaning. Tidigt kom vi på att akvarell teknik ville ge illustrationerna det liv de förtjänar.

Att illustrera Stellans och hans medförfattare, i många fall abstrakta tanker och modeller var en kreativ utmaning. Tidigt kom vi på att akvarell teknik ville ge illustrationerna det liv de förtjänar.

 Formspråket

Uppgiften krävde en tät dialog med författaren och efter några försök blev vi eniga om hur grundmodellen skulle illustreras. Därmed var formspråket bestämt och det var bara att läsa igenom bokens manus som växte fram efterhand som de andra 7 medförfattrarnas delkapitel blev klara. Några av författarna hade redan en klar bild av hur deras modeller skulle se ut. Och min uppgift blev då att illustrera om bilderna till bokens formspråk så att ”den röda tråden” löper genom hela boken.

 

… det är då jag älskar mitt jobb

Andra författare gav mig helt fria händer. Alla författarna är härliga människor och många av de gav mig så mycket energi genom deras feedback. Som tex Helena Roth som när jag visade henne bilden ”prestation” utbrast ”jag bara älskar den” eller Anders G Häggkvist som spontant skrev att han aldrig kunde tänka sig att bilden ”Respekt för människan” kunde vara så vacker… det är då jag älskar mitt jobb, tack för att jag fick vara med om denna boken.

Medvetna val – från offerkofta till möjlighetsmantel

Samarbete med förlaget

Boken är utgiven på Hoj förlag. Jag hade ett möte med förläggaren Carola Rääf och redaktören Anna von Friesen uppe i Helsingborg i Hojs anrika fabrikslokaler med ekpaneler och slipade fönsterdekorer. Vi kom överens om att jag skulle skapa boken och att jag skulle göra förslag till bokens omslag. Jag skissade, ritade och målade många förslag till omslag, tyvärr hittade vi inte riktigt det helt rätta uttrycket som både kunde tillgodose bokens innehåll och samtidigt ge boken rätt marknadsvärde. Boken fick i stället ett omslag med fotografi av Roland Gudinge.

Att illustrera boken

Stellan Nordahl och jag hade redan innan kommit överens om bildspråket. Jag målade illustrationerna i svaga jordnära färger eftersom boken sedan skulle tryckas i svart/vitt. Det blev i allt ett trettiotal illustrationer och deras storlek var såklart beroende av bokens mått. För att det grafiska uttrycket skulle vara så rent som möjligt valde jag att låta illustrationerna ha endast 2 olika breddmått dvs en fast bredd på 125 mm och en fast bredd på 78 mm. Så gott som alla illustrationerna ligger också i en ram – en fast bakgrundsbild.

Att skapa en bok

Sidstorlek, satsyta, marginaler, typsnitt, fontstorlek, radavstånd, indrag, typografimallar, färgrymd, pagina, utfall…..bra saker att fundera över innan du sätter i gång med att skapa inlagan till boken. Från början visste vi inte hur många sidor boken kom att hamna på, vi visste bara att vi hade en tryckteknisk begränsning på 280 sidor. Boken bestod av del 1 och del 2 så det var naturligt för mig att välja att dela in boken i 2 deldokument. I Indesign kan du under Arkiv/Nytt/Bok lägga hur många delar eller dokument som helst. Sedan var det ”bara” att kopiera in all text för att sedan ”bara” att se över alla radbrytningar. ”BARA” var inte bara bara…det gäller att ha tålamod och vara supernoggrann ….texten flödar i genom alla kapitlen… rättar du till en radbrytning på ett ställe så blir det fel längre fram…