Digital säkerhet

Jag fick några tips om digital säkerhet som jag gärna delar med mig

Hur säkrar du dig digitalt?

Digital säkerhet handlar både om att skydda din data mot intrång och om att säkerställa att du har tillgång till din data även om din dator kraschar. Med goda rutiner runt säkerhetskopiering och arkivering slipper du vakna upp kallsvettig mitt i natten och undra var en kundmapp med viktiga originalfiler har tagit vägen.

Lagring i molnet

Välj molntjänst från en känd leverantör och var beredd att betala för en högre säkerhet. Enligt den nya GDPR lagen, måste du dokumentera vilken leverantör du anlitar för att lagra dina kunduppgifter. Bortsett från det, så är det smart att lagra i molnet för då kan du rensa bort känslig data på distans om din dator blir stulen rent fysisk eller blir kapad. Och inte minst, så är du inte beroende av din dator. Dina bilder och allt annat som du sparar i molnet finns kvar i molnet.

Lösenord

Jag klarar inte att komma ihåg mer än ett lösenord så därför har jag valt att använda lösenordsprogrammet 1password. Med bara en enda fras kan jag låsa upp alla inloggningar som jag har sparat och även göra lösenorden säkra med en lösenordgenerator. Då får jag lösenord som ser ut typ så här wgh6&t43Qs3xZxc. Det gör dock inget då jag inte behöver komma ihåg det. Det finns givetvis flera lösenordsprogram än 1password. Till mobilen finns det andra lösningar för lösenordshantering så som fingeravtryck och eller ansiktsigenkänning.

Webbsidor och webbshoppar

Vad står det framför din hemsideadress? Står det https://, och finns det en liten symbol med ett hänglås och ordet SÄKER, så gratulerar jag dig. Då har du fixat ditt SSL certifikat hos google och din hemsida är både SÄKER och mera SÖKBAR hos google. Står det däremot http://, och du ser en symbol med ett utropstecken framför din adress, så är trafiken på din sida inte säker. Fråga ditt webbhotell om hjälp eller fixa det själv, du kan läsa mer om SSL här i länken

Alltså https:// i stället för http://. S står för “secure”, eller säker, och det betyder att trafiken är krypterad. Lämna aldrig kortnummer i en webshop med http:// i adressfältet.

Backup

Jag jobbar i Apple och använder Time Machine, ett tilläggsprogram som påminner mig om att säkerhetskopiera hela hårddisken var 10:de dag. Om du jobbar i Windows så finns det något som heter File History och något annat hjälpprogram som heter Windows Backup and Restore. Jag vet inte hur det fungerar i Windows så kolla upp det själv om du vill veta mer. Mina jobbuppdrag sparar jag direkt i Adobe Creative Cloud och varje fredag lägger jag över veckans jobb på en extern hårddisk. Hur gör du?

Du har väl en brandvägg?

Brandväggen ska vara påslagen för att förhindra program och tjänster att ta emot inkommande anslutningar om de inte är auktoriserade. Om du jobbar i Apple aktiverar du brandväggen under äpplet, systeminställningar, säkerhet och integritet och till slut fliken brandvägg.

Kryptering

Jag jobbar som sagt i Apple och det betyder att alla mina mail krypteras automatiskt – skönt att ha en sak mindre att tänka på. Det är smart att tänka igenom din säkerhet nu i och med den nya lagen GDPR som kräver att du säkrar uppgifter om dina kunder.

Apples funktion för kryptering av hårddisken heter FileVault. Du vet att FileVault är aktiverat när du får upp ett hänglås och måste skriva in ditt lösenord när du vill ändra i dina inställningar. Windows har i några operativsystem ett inbyggt program som heter Bitlocker. Virusprogram är extra smart för alla som jobbar i Windows, mer än så kan jag inte säga om den saken.

För mig är det självklarhet att jobba i Apple. På den tiden då jag utbildade mig och började jobba som grafisk designer så var det inte snack om saken, alla skulle jobba i Mac, och sen blev jag beroende 🙂

Rulla till toppen