skip to Main Content
0722 57 42 93 mail@graphicview.se

Jag bara älskar att teckna på min iPad

Jag ritade korten på iPad i appen Adobe Fresco. Fresco var för mig helt nytt och revolutionerande för i den appen har du både vektor och pixelgrafik. Jag har tidigare använd Procreate för pixelgrafik och Adobe Draw för vektorgrafik.

Jag har illustrerat en Träningskortlek
Jag har illustrerat en Träningskortlek
Jag har illustrerat en Träningskortlek
Jag har illustrerat en Träningskortlek

Träningskortleken till Hälsa som Val

Samantha Lerviken och hennes företag Hälsa som val arbetar med hälsa som namnet antyder. Under covid19 perioden när det inte var så kul att gå till gymmet kom Samantha på att hon ville göra en träningskortlek som kan användas var som helst. Hemma eller på resan. Jag fick uppdraget att illustrera korten utifrån fotot tagna på Samantha när hon utför i 16 olika träningspositionerna.

Träningskortleken kan köpas på Halsa som Vals hemsida.

Tydligare fokus med illustration

Illustration ger mera fokus. Att Illustrera ett fotografi är ett effektivt sätt att tydligare få fram de detaljer du vill att betraktaren ska fokusera på.

RendsburgerHockbrucke illustrationRendsburgerHockbrucke fotografi

Rendsburger Hochbrucke

Tack till min samarbetspartner Peter Syrjänen för att jag fick hjälpa dig att illustrera denna vackra bro, Rendsburger Hochbrucke. Under arbetets gång kom jag underfund med hur otroligt många detaljer som finns i ett så ståtligt byggverk. Jag valde att teckna bron i Adobe Illustrator. Illustrationen består av en mängd lager och underlager, det är tidskrävande och det gäller att ha sinne för ordning när en så detaljrik illustration skapas fram.

Illustrera direkt på iPad med apple pencil i appen Procreate – en ny teknik för mig

Det är jätteroligt att lära nytt och när jag nu brinner för bilder så är den här tekniken sååå kul. For som sagt: visuell kommunikation är min passion.

illustration av en sill Ipad apple pencil pracreate
illustration av en citron fjäril Ipad apple pencil pracreate
illustration av blåbär ris Ipad apple pencil pracreate
Animera med programmet Adobe Animate CC är jättekul.

Illustrationer som arbetsprov

Visuell kommunikation är min passion och jag kände endorfinerna komma när SLU behövde nya frilansillustratörer till sin artdatabas. Jag är ingen botaniker eller zoolog men jag kan rita. Här över ser du illustrationerna jag gjorda som arbetsprov till SLUs offentlig upphandling med syfte att hitta nya frilansillustratörer. Tekniken är min nya favoritteknik: min apple pencil i programmet Procreate på iPadden. För mig är det en ny kunskap och jag tränar och tränar. Obs Shiba Inu hunden är från ett tidigare projekt.

Bakgrunsdillustrationer

Illustrationer som visuell kommunikation - Reflekta
Illustrationer som visuell kommunikation
Illustrationer som visuell kommunikation

Illustrationer till utbildningsfilm

Bakgrundsbilder

Reflekta gav mig i uppdrag att rita tre illustrationer som skulle användas som bakgrundsbilder i en av deras undervisningsvideor.

Ett uppdrag för Reflekta / Anna Ranger

Bilden symbolen ordet – varför använder vi de

Vi använder symbolen når vi vill förklara ting som det antingen tar for lång tid att beskriva eller saker som är för svåra att uttrycka i ord. Det går snabbare att förklara abstrakta fenomen och känslor i bilder än ord. Ta tex tummen upp eller en smily, det är ganska skönt att använda de istället för att skriva att nu blev jag glad. Ordet symbol kommer från grekiskan och betyder ”lägga samman, integrera”. Alltså att lägga samman och integrera bilden symbolen ordet.

Symbol för Varumärke Bilden symbolen ord
Symbol för tid
Symbol för säljkanal.
Symbol för standardisering Bilden symbolen ord
Symbol för packning
Symbol för produkt
Symbol för packlina
Symbol för leverantör Bilden symbolen ord
Symbol för kundanpassning
Symbol för kostnad Bilden symbolen ord
Symbol för konsument Bilden symbolen ord
Symbol för kommunikation.
Symbol för geografisk plats Bilden symbolen ord
Symbol för format Bilden symbolen ord
Symbol för etikett
Symbol för artwork

Tofterö.se beställde symboler som förklarar deras arbetsflöde som förpackningsspecialist från idé till packlina.

Tofterö.se utvecklar hållbara förpackningar och driver hela processen från idé till packlina. Symbolerna är en del av en större bild som visar på hela arbetsflöde. Jag fick även uppdraget att göra en tecknat film med symbolerna och den kan sees på Tofterö.se hemsida

Illustrationer till förstahjälpen kittet från AdCuris

Illustrationer som visar hur förstahjälpen produkterna från AdCuris används
Illustrationer som visar hur förstahjälpen produkterna från AdCuris används

Illustrationer till förstahjälpen kit!

Min goda affärskollega Cecilia Tofteröd är en mästare på förpackningsdesign och när hon fick i uppdrag från adCuris att designa förpackningarna som ingår i deras olika förstahjälpen-kit, bad hon mig att illustrera de olika delarna. Så mitt uppdrag blev att illustrera enkelt och tydligt hur de olika delarna i 3 olika förstahjälpenpaket ska användas.

Förpackningsmaterialet är plast och tryckytan är inte stor, så det krävs att illustrationerna är enkla och tydliga. Utrustningen kommer att användas i akuta situationer, situationer där du inte har många sekunder på dig att fundera på hur du ska använda tex SWAT, ett gummibandage som stryper blodflödet.

För att göra illustrationerna så levande som möjligt, använde jag de olika delarna i förstahjälpenpaketen på min dotter för att studera hur de skulle användes och fotade tex armens rörelse när jag stramade åt SWAT-bandaget. Sedan kalkerade jag av fotona och ritade sedan med 2B blyerts upp de olika momenten. Jag scannade in ritningarna och bearbetade de i Photoshop. Efteråt monterade jag in och la ihop bilderna i InDesign, som Cecilia sedan lätt kunde kopiera in i sina förpackningsmallar. Jag exporterade även ut illustrationerna som .jpg bilder som adCuris kan använda på sin hemsida.

Uppdragsgivare: Tofterö.se, som designar och producerar förpackningarna, och slutkund: adCuris

Akvarell

Akvarell av Borgeby slott Lomma kommuns turistbroschyr
Akvarell av Lomma bibliotek
Akvarell av Flädie kyrka
Akvarell av Alnarp slott Lomma kommuns turistbroschyr
Akvarell av Bjärred Kyrka
Akvarell från Lomma hamn

Måla akvarell – ett jätteroligt uppdrag

Turistkarta över Lomma och Bjärred

Genom min vän och affärskollega Jenny Håkansson på Momentis fick jag uppdraget att illustrera en turistkarta över Lomma och Bjärred med sevärdheter såsom Hamnen, Biblioteket, Långa Bryggan, Borgeby slott, Alnarp slott, Flädie kyrka mm. Jenny hade uppdraget från Lomma Kommun att producera Lomma kommuns turistbroschyr, ÄTA, SOVA, GÖRA för 2016, och min turistkarta med alla akvarellerna finns på uppslaget sidan 20 – 21.

Jag tyckte uppdraget lät spännande och gick i gång med glädje och entusiasm. Jag fick en lista på sevärdheter som kunden gärna ville visa fram. Bilder på de aktuella byggnaderna, slotten och kyrkorna fanns att googla fram. Från foton kalkerade jag över föremålens huvuddrag och karaktär till akvarellpapper. Jag spände upp flera olika akvarellpapper i både A4 och A3 och fuktade de lätt med en svamp. Med nytvättade färger och penslar var det bara att börja måla.

Ett jätteroligt uppdag i  samarbete med Jenny Håkansson / Momentis

Bildmanipulation med Photoshop

Bildhantering. Bilden Visar Ett Klot Med Puzzelbitar

Att arbeta med bilder i Photoshop

Numera är det inte så ofta jag arbetar med att retuschera bilder i Photoshop. Idag finns det så mycket bra bildmaterial att köpa från bildbyråar eller och hitta på gratis bildsidor. Ändå kan vi komma i den situationen att vi inte hittar just den bilden vi vill visa. Då kan vi antingen anlita en fotograf eller så kan vi manipulera utifrån en bild som är nästan så som vi vill ha den.

Management Partner villa visa pusselbitar och jag hittade och köpte en bild med ett blankt och fint klot sammansatt av pusselbitar. Fast Management Partners villa plocka ut ytterligare en pusselbit från klotet och det blev för mig härliga timmar i Photoshop.

Fotografi

Fotografi av en man som besöker fasta installationen på Louisiana i Danmark
fotografi solstråler igenom äppelträdets blader
Fotografi av en Pions kronblad
fotografi av ett skyltfönster i Malmö. Bilden påminner om en Edvard Hopper tavla.
Ljuset leker på dukat bord
glasvas och fallende kronblad på svart linneduk
vackra spikhuvuden på reel brädvägg
tegelrött tegel på gammalt trapphus i Lund
Lastbilsdäck som fender i Malmö hamn
Fotografi av statuen Big Boy konstmuseet i Århus Danmark

Visuell kommunikation är min passion men jag är ingen fotograf

…. fast jag är en bildmänniska – jag ser allt som bilder. Även text är för mig en bild innan jag börjar läsa den och då blir den information. Jag säljer i utgångspunkten inte fotografering även om jag i bland engageras som fotograf, som tex till Hjärntrustens seminarium. När jag ser på film ser jag mest på bilderna, handlingen har ofta mindre betydelse, det är därför jag har så svårt att återberätta en handling.

Rörliga bilder

Den starka trenden nu är rörliga bilder. Jag vill testa att göra en storyteller filmsnutt max 3 sek om mitt företag. Det ska vara en informations film som beskriver hur du som potentiell kund blir omhändertagen av mig. En beskrivning av ett möte som leder till ett samarbete. Som visar hur jag kan hjälpa dig att synas utåt på det sätt du vill synas ut till dina kunder. Resultatet blir att du får bättre respons på dina tjänster, produkter och idéer, och att jag får ett roligt uppdrag.

In Our Time

En fotosamling som har inspirerat mig genom många år är In Our Time; the world as seen by Magnum Photographers, utgiven i bokform av William Manchester i 1989. Boken var dyr för mig den gången men jag kunde inte annat än att köpa den, vilket jag inte har ångrat. Boken åker ofta ut ur hyllan, den inspirerar och jag upptäcker något nytt varje gång. Nu finns fotosamlingen även på nätet

Fotokonst

Konstfotografi. ”En bildproducerad för visning eller försäljning och inte framtagen som svar på en kommersiell provision:” Konstnärligt fotografi. ”En relativt svårfångad definition, men det är bilder som är säljbara och som att går att ställa ut precis som klassisk konst”: Dekor fotografi. ”Konstfotografier som säljs i stora format tänkta till att smycka och täcka stora delar av väggar.

Graphicview Blomman

Bilden symbolen ordet – varför använder vi de

Vi använder symbolen når vi vill förklara ting som det antingen tar for lång tid att beskriva eller saker som är för svåra att uttrycka i ord. Det går snabbare att förklara abstrakta fenomen och känslor i bilder än ord. Ta tex tummen upp eller en smily, det är ganska skönt att använda de istället för att skriva att nu blev jag glad. Ordet symbol kommer från grekiskan och betyder ”lägga samman, integrera”. Alltså att lägga samman och integrera bilden symbolen ordet.

Symboler måste läras in – Bilden av en hammare symboliserar rättvisa.

Vi har lärt oss att avbilda rättvisan som en balansvåg. Rättvisans gudinna Justitia från den Romerska mytologin avbildas som regel med en balansvåg och ett svärd. Justitia får oss att tänka på juridik. Dommaren använder en hammare när hen slår fast domen. Det är därför vi även tänker rättvisa när vi ser bilden på en hammare.

Symbol För Rättvisa Bilden Symbolen Ord

Symboler är kulturellt och geografiskt betingat

Det är kulturellt och geografiskt betingat att blå ögon associeras med pålitlighet i Sverige fast med något annat i Latinamerika. När jag jobbade på ReproStugan för många år sen gjorde vi förpackningar. PLM var största kund så det blev många läsk och ölburkar. Jag minns att jag fick byta ögonfärg på den ritade sjömannen på ölmärket Sailor från blå till bruna när Sailor skulle in på den latinamerikanska marknaden. Sjömän med blå ögon var inte att lita på kulturellt och geografiskt.

Symboler blir jag aldrig less på

Att få tänka ut och designa logotyper är jätteroligt och det är bland annat vad en grafisk designer som jag gör om dagarna. Min passion är visuell kommunikation så jag har hamnat rätt. Jag läser gärna om symboler och här om dagen snubblade jag över en intressant kandidatuppsats.

Back To Top