MedvetnaVal

Medvetna val

Att illustrera boken

Stellan Nordahl och jag hade redan innan kommit överens om bildspråket. Jag målade illustrationerna i svaga jordnära färger eftersom boken sedan skulle tryckas i svart/vitt. Det blev i allt ett trettiotal illustrationer och deras storlek var såklart beroende av bokens mått. För att det grafiska uttrycket skulle vara så rent som möjligt valde jag att låta illustrationerna ha endast 2 olika breddmått dvs en fast bredd på 125 mm och en fast bredd på 78 mm. Så gott som alla illustrationerna ligger också i en ram – en fast bakgrundsbild.

Att skapa en bok

Sidstorlek, satsyta, marginaler, typsnitt, fontstorlek, radavstånd, indrag, typografimallar, färgrymd, pagina, utfall…..bra saker att fundera över innan du sätter i gång med att skapa inlagan till boken. Från början visste vi inte hur många sidor boken kom att hamna på, vi visste bara att vi hade en tryckteknisk begränsning på 280 sidor. Boken bestod av del 1 och del 2 så det var naturligt för mig att välja att dela in boken i 2 deldokument. I Indesign kan du under Arkiv/Nytt/Bok lägga hur många delar eller dokument som helst. Sedan var det ”bara” att kopiera in all text för att sedan ”bara” att se över alla radbrytningar. ”BARA” var inte bara bara…det gäller att ha tålamod och vara supernoggrann ….texten flödar i genom alla kapitlen… rättar du till en radbrytning på ett ställe så blir det fel längre fram…

Samarbete med förlaget

Boken är utgiven på Hoj förlag. Jag hade ett möte med förläggaren Carola Rääf och redaktören Anna von Friesen uppe i Helsingborg i Hojs anrika fabrikslokaler med ekpaneler och slipade fönsterdekorer. Vi kom överens om att jag skulle skapa boken och att jag skulle göra förslag till bokens omslag. Jag skissade, ritade och målade många förslag till omslag, tyvärr hittade vi inte riktigt det helt rätta uttrycket som både kunde tillgodose bokens innehåll och samtidigt ge boken rätt marknadsvärde. Boken fick i stället ett omslag med fotografi av Roland Gudinge.

Illustrera boken Medvetna Val

Att illustrera Stellans och hans medförfattares, i många fall abstrakta, tankar och modeller var en kreativ utmaning. Tidigt kom vi på att akvarellteknik skulle ge illustrationerna det liv de förtjänar.

Medvetna val

Stellan Nordahl, ledarskaps – och kommunikationskonsult på Kvadrat. Under våren 2016 berättade Stellan att han var igång med att skriva en bok och efter några timmars djupdykning och samtal kom vi fram till att jag skulle kunna åta mig uppdraget att illustrera Stellans magnifika bok Medvetna val.

Datum

6 augusti, 2016

Kategori

Bildbearbetning, Grafisk Design, Illustration