Infographic

Infographic är bra på att visa flöden och prosesser

Företaget Equibiome är enda återförsäljare i Norden på en superbra produkt som tillför goda återuppbyggande mikroorganismer i hästens miljö. Företaget kontaktade mig för att beställa en infographic som visar flödet för att lättare förklara hela prosessen hur mikroorganismerna rör sig cirkulärt i ett flöde från Hage via stallet och hästen och vidare via hästspillningen kommer tillbaks till hagen igen.

Teknik

Jag tecknade först i Illustrator på iPad med Appel pennan. Sen tog jag med mig illustratorfilen in i Fresco för att måla fram färgerna. Jag avslutade i Illustrator på datorn var jag la ihop vektor lagret och pixellagret.

Min första infographic – förstahjälpen instruktioner

Min goda affärskollega Cecilia Tofteröd är en mästare på förpackningsdesign och när hon fick i uppdrag från adCuris att designa förpackningarna som ingår i deras olika förstahjälpen-kit, bad hon mig att illustrera de olika delarna. Så mitt uppdrag blev att illustrera enkelt och tydligt hur de olika delarna i 3 olika förstahjälpenpaket ska användas.

Förpackningsmaterialet är plast och tryckytan är inte stor, så det krävs att illustrationerna är enkla och tydliga. Utrustningen kommer att användas i akuta situationer, situationer där du inte har många sekunder på dig att fundera på hur du ska använda tex SWAT, ett gummibandage som stryper blodflödet.

För att göra illustrationerna så levande som möjligt, använde jag de olika delarna i förstahjälpenpaketen på min dotter för att studera hur de skulle användes och fotade tex armens rörelse när jag stramade åt SWAT-bandaget. Sedan kalkerade jag av fotona och ritade sedan med 2B blyerts upp de olika momenten. Jag scannade in ritningarna och bearbetade de i Photoshop. Efteråt monterade jag in och la ihop bilderna i InDesign, som Cecilia sedan lätt kunde kopiera in i sina förpackningsmallar. Jag exporterade även ut illustrationerna som .jpg bilder som adCuris kan använda på sin hemsida.

Uppdragsgivare: Tofterö.se, som designar och producerar förpackningarna, och slutkund: adCuris

Min andra infographic, Tofterö.se beställde symboler som förklarar deras arbetsflöde som förpackningsspecialist, från idé till packlina

Tofterö.se utvecklar hållbara förpackningar och driver hela processen från idé till packlina. Symbolerna är en del av en större bild som visar på hela arbetsflöde. Jag fick även uppdraget att göra en tecknat film med symbolerna och den kan sees på Tofterö.se hemsida

Några tankar kring ord och symboler

Vi använder symbolen når vi vill förklara ting som det antingen tar for lång tid att beskriva eller saker som är för svåra att uttrycka i ord. Det går snabbare att förklara abstrakta fenomen och känslor i bilder än ord. Ta tex tummen upp eller en smily, det är ganska skönt att använda de istället för att skriva att nu blev jag glad. Ordet symbol kommer från grekiskan och betyder ”lägga samman, integrera”. Alltså att lägga samman och integrera bilden symbolen ordet.

Symbolen måsta läras in – bilden av en hammare symboliserar rättvisa

Vi har lärt oss att avbilda rättvisan som en balansvåg. Rättvisans gudinna Justitia från den Romerska mytologin avbildas som regel med en balansvåg och ett svärd. Justitia får oss att tänka på juridik. Domaren använder en hammare när hen slår fast domen. Det är därför vi även tänker rättvisa när vi ser bilden på en hammare.

Symbolen är kulturellt och geografiskt betingat

Det är kulturellt och geografiskt betingat att blå ögon associeras med pålitlighet i Sverige fast med något annat i Latinamerika. När jag jobbade på ReproStugan för många år sen gjorde vi förpackningar. PLM var största kund så det blev många läsk och ölburkar. Jag minns att jag fick byta ögonfärg på den ritade sjömannen på ölmärket Sailor från blå till bruna när Sailor skulle in på den latinamerikanska marknaden. Sjömän med blå ögon var inte att lita på kulturellt och geografiskt.

Symboler blir jag aldrig less

Att få tänka ut och designa logotyper är jätteroligt och det är bland annat vad en grafisk designer som jag gör om dagarna. Min passion är visuell kommunikation så jag har hamnat rätt. Jag läser gärna om symboler och här om dagen snubblade jag över en intressant kandidatuppsats.

Rulla till toppen