Lär dig ritstiftet i Illustrator

Lär dig ritstiftet i illustrator med min kurs på Moderskeppet

– Att rita en cykel med ritstiftet i Illustrator –

Lite som att lära sig cykla, ungefär 😀

Att lära sig ritstiftet i Illustrator ger ungefär samma känsla som det att lära sig cykla. Har du först lärt dig, så sitter det. Sammanlikningen med att lära sig att cykla är inte dum, för båda delarna handlar om att få in rörelsen i muskelminnet. Kanske inte alla kortkommandon sitter i ryggmärgen alltid, fast färdigheten finns iallafall kvar handens muskelminne. På tal om handen, det att rita med ritstiftet är ett hantverk, ett digitalt hantverk. Varför det är så, och en massa andra saker, berättar jag i min kurs Ritstiftet i Illustrator.

– Magiskt vackra vektorkurvor –

Ritstiftet är helt magiskt när du behärskar det

Kursen tar dig från scenariot att ritstiftet upplevs som helt omöjligt att få styr på, till scenariot där verktyget blir helt magiskt och du stolt kan säga att du behärskar det.

Kursen bygger sakta upp en full förståelse för ritstiftet från grunden av. Början på kursen är mycket enkel och det känns kanske lite fånigt att öva efter varje avsnitt på så enkle saker. Fast att öva är smart och det nöter färdigheten in i muskelminnet. Resultatet blir att du mästrar ritstiftet – detta, kanske det viktigaste verktyg, i Illustrator.

I kursen får du lära dig:

 • Sätta ut fästpunkt för fästpunkt och rita upp segment som tillsammans blir banor.
 • Att flytta, lägga till och ta bort fästpunkter.
 • Hur du omvandlar en fästpunkt från att vara en hörnpunkt till övergångspunkt eller vise versa.
 • Hur du påverkar kurviga segments form och storlek genom att behärska övergångspunkternas handtag.
 • Hur slutna banor blir formar som du kan bygga ihop med formbyggaren.
 • Du har lärt att sudda och klippa itu banor och förena dom igen.
 • Du har lärt hur du med ritnings-läget: inuti kan rita inne i objekt
 • Hur du kan rita om bokstäver
 • Att du kan bearbeta kalkerade bilder med ritstiftet
 • Hur du förenklar dina ritade banor, för att få ner antal fästpunkter
 • Hur du ritar av porträtt-foto och hur du ritar vackra ögon.

När du gått igenom alla dessa arbetsmoment har du automatiskt tränat in hantverket att rita med ritstiftet. Min förhoppning med kursen är att de som går den ska känna sig hemma på ritstiftet efteråt, och få den säkerhet som gör att de sen kan rita och måla vad som helst i Illustrator. Och att kursen skapar den tryggheten och kunskapen som gör dig “hel” på något sätt, i Illustrator.

– Ritstiftet och jag –

Ritstiftet och jag är som två gamla kompisar 😀

Vektorgrafik får mitt hjärta att banka lite extra snabbt, jag går i gång på Bezier kurvor rett och slätt. Ja det hette så, när jag började intressera mig för det, för en halv evighet sen. Ritstiftet blev tidigt mitt favoritverktyg nummer ett, för med ritstiftet kan jag skapa illustrationer och grafik med vackra kurviga vektorlinjer. Mitt förhållande till ritstiftet kan endast beskrives som en lång och när vänskap. Med ritstiftet kan jag rita vad som helst och inte bara i Illustrator. Jag har haft stor nytta av ritstiftet i andra Adobe program också, så som Photoshop och InDesign med flera, i alla dessa år, jag har arbetat med Illustration och Grafisk design.

Jag vill tacka min gamla kompis Ritstiftet och läroplattformen Moderskeppet för att jag, via min kurs, för dela med mig av min kunskap.

Rulla till toppen